Xx1 napisał:
Kolego Chamie to nie narzekanie, po prostu twierdzimy ze według nas ONZ kłamie. Ci którzy wierzą w brednie lewackiej zarazy myślą ze w Polsce jest dyktatura, ze blisko nam do Korei północnej. Ja wolę na świat patrzeć obiektywnie. Co do tego skąd mam liczby, które przytaczam, po prostu mimo braku wolnego czasu to dzięki temu ze nauczyłem się kiedyś techniki szybkiego czytania jestem w stanie siedząc na kiblu ogarnąć kilka artykułów. Gdybym za każdym razem podawał linki to moje posty były by tak długie ze nikt by tego nie przeczytał. Fajnie ze ci się jeszcze tu podoba. Ja bym chętnie stad uciekł, niestety moje dzieci tu dorastały i jest za późno. Przeraża mnie ten kraj jak widzę ludzi, którzy po zdaniu Bergenstestu musza nadal wykonywać prace poniżej swoich kwalifikacji ponieważ jest tu ogromna dyskryminacja i ukryty rasizm.
Interesujaca ta technika czytania na kiblu. Moze i ona jest dobra ale niestety, nie dziala. Najlepszym dowodem na to jest twoje w tym wypadku niezrozumienie tego co czytales. Bo jesli technika jest bezbledna to pozostaje tylko brak zrozumienia. Przytaczam wypowiedz Erny Solberg:
"– Jeg har et mål om at vi fortsatt skal ha 37,5 timers arbeidsuke. Det med 43 timer er et regnestykke, men hvis vi ikke får flere folk i arbeid, er det behov for at vi jobber så mye. Alternativet er å kutte velferdsordninger. Arbeid er kjernen i finansieringen av samfunnet vårt, sa hun og la til:
– Dette illustrerer i hvert fall at det ikke er aktuelt med noen 6-timersdag. Det vil bety nedbygging av velferden i Norge." - VG
Jesli to mozna rozumiec jako plany rzadu na wprowadzenie 43 egotygodnie pracy to........

Czyli............ albo swiadome klamstwo z twojej strony, albo zle zrozumiales. Zrewiduj technike

Bergenstest nie jest zadnym kryterium na potwierdzenie umiejetnosci wykonywania zawodu. Jest jedynie wskazowka dla zatrudniajacego ze posiadasz znajonosc jezyka. Wymagany jest przy staraniu sie na studia ale tez nie w kazdym przypadku.
Nie wiem w jakich srodowiskach sie obracasz ale ja mam inne doswiadczenia. Znam wielu Polakow wykonujacych swoj zawod, na odpowiedzialnych i kierowniczych stanowiskach, i w wielu przypadkach bez bergenstestu. Lekarze, pielegniarki, nauczyciele, kierownicy na budowach, itd.itd. I wierz mi, stac ich na domy a nawet na samochody i wodke norweskiego monopolowego

. Malo tego!!!!! Nawet wychowuja swoje dzieci bez strachu przed barnevernet.
Inna sprawa jest, gdy starasz sie o prace i wysylac CV przetlumaczone przez Google translate

Wtedy zapomnij