Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
To poczekaj na kolejne podwyzki stop procentowych i czy dalej bedzie ci tak dobrze.

Nie gan ludzi co narzekaja, bo przynajmniej maja podejscie zeby cos zmienic, chociaz i tak nic nie wskoraja. Wiekszosc ma jakis fach w reku i chce byc uczciwie wynagrodzona za swoja prace. Zreszta te komentarze to odpowiedz na przyznanie przez ONZ #1 najlepszego kraju do zycia - co jest smiechu warte.

Skad wiesz czy ktos przebywa w No, kto tu pisze?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:11  
Odpowiedz   Cytuj
113 Posty

(cham)
Początkujący
A co mozna zmienic narzekaniem? Jakiego to rodzaju inicjatywa jest?
Wyjechali z Polski bo byli niegodnie nagradzani. I pojechali do kraju w ktorym dalej sa niegodnie nagradzani. Dlaczego nie jada dalej? Smieszna ta twoja logika jest.

Czasami jednak warto jest zapoznac sie z kryteriami rankingu ONZ. Sa one troszke inne niz to ile kosztuje wodka w Polsce a ile w Norwegi. Wydobedziesz sie ponad ten poziom, zrozumiesz wiecej. Albo i nie
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
W tych kwestiach Norwegia przebija nawet Grecje i Hiszpanie.

1 Nie stac cie na kupno domu
2 Nie mozesz posiadac dzieci (barnavarnet, koszty zycia)
3 Akcyza na towary luksusowe (papierosy, alkohol, samochody)
4 Brak pracy poza okresami boomu na rope
5 Niechec do samochodow: brak parkingow, bramki, akcyzy, kontrole predkosci.

Kraj do ludzi ktorzy przyjezdzaja na krotko i uciekaja z zarobiona gotowka.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post
Xx1
(Xx1) Online
Wiking
Kolego Chamie to nie narzekanie, po prostu twierdzimy ze według nas ONZ kłamie. Ci którzy wierzą w brednie lewackiej zarazy myślą ze w Polsce jest dyktatura, ze blisko nam do Korei północnej. Ja wolę na świat patrzeć obiektywnie. Co do tego skąd mam liczby, które przytaczam, po prostu mimo braku wolnego czasu to dzięki temu ze nauczyłem się kiedyś techniki szybkiego czytania jestem w stanie siedząc na kiblu ogarnąć kilka artykułów. Gdybym za każdym razem podawał linki to moje posty były by tak długie ze nikt by tego nie przeczytał. Fajnie ze ci się jeszcze tu podoba. Ja bym chętnie stad uciekł, niestety moje dzieci tu dorastały i jest za późno. Przeraża mnie ten kraj jak widzę ludzi, którzy po zdaniu Bergenstestu musza nadal wykonywać prace poniżej swoich kwalifikacji ponieważ jest tu ogromna dyskryminacja i ukryty rasizm.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:15  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
high_octane napisał:
W tych kwestiach Norwegia przebija nawet Grecje i Hiszpanie.
1 Nie stac cie na kupno domu
2 Nie mozesz posiadac dzieci (barnavarnet, koszty zycia)
3 Akcyza na towary luksusowe (papierosy, alkohol, samochody)
4 Brak pracy poza okresami boomu na rope
5 Niechec do samochodow: brak parkingow, bramki, akcyzy, kontrole predkosci.
Kraj do ludzi ktorzy przyjezdzaja na krotko i uciekaja z zarobiona gotowka.

Bardzo dziwna argumentacja.
Obiektywne wypowiedzi nie sa twoja mocna strona.

Powinienes dodac, ze ludzie sa tutaj przesladowani ze swoje polskie pochodzenie.
Ze tubylcy to idioci. Ze w sklaepach nic nie ma. Ze zimno i ze wieje.....i tak dalej.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
Dobrze ze podales kontr-argumenty przeciwko tym 5 punktom. A chwila... to tylko zwykla szydera i zasmiecanie forum swoja satanska osoba.

Moze i Norwegia jest najszczesliwszym krajem na swiecia, ale za to Polacy sa najmniej szczesliwa grupa w nim zyjaca.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:12  
Odpowiedz   Cytuj
113 Posty

()
Początkujący
Xx1 napisał:
Kolego Chamie to nie narzekanie, po prostu twierdzimy ze według nas ONZ kłamie. Ci którzy wierzą w brednie lewackiej zarazy myślą ze w Polsce jest dyktatura, ze blisko nam do Korei północnej. Ja wolę na świat patrzeć obiektywnie. Co do tego skąd mam liczby, które przytaczam, po prostu mimo braku wolnego czasu to dzięki temu ze nauczyłem się kiedyś techniki szybkiego czytania jestem w stanie siedząc na kiblu ogarnąć kilka artykułów. Gdybym za każdym razem podawał linki to moje posty były by tak długie ze nikt by tego nie przeczytał. Fajnie ze ci się jeszcze tu podoba. Ja bym chętnie stad uciekł, niestety moje dzieci tu dorastały i jest za późno. Przeraża mnie ten kraj jak widzę ludzi, którzy po zdaniu Bergenstestu musza nadal wykonywać prace poniżej swoich kwalifikacji ponieważ jest tu ogromna dyskryminacja i ukryty rasizm.
Interesujaca ta technika czytania na kiblu. Moze i ona jest dobra ale niestety, nie dziala. Najlepszym dowodem na to jest twoje w tym wypadku niezrozumienie tego co czytales. Bo jesli technika jest bezbledna to pozostaje tylko brak zrozumienia. Przytaczam wypowiedz Erny Solberg:
"– Jeg har et mål om at vi fortsatt skal ha 37,5 timers arbeidsuke. Det med 43 timer er et regnestykke, men hvis vi ikke får flere folk i arbeid, er det behov for at vi jobber så mye. Alternativet er å kutte velferdsordninger. Arbeid er kjernen i finansieringen av samfunnet vårt, sa hun og la til:
– Dette illustrerer i hvert fall at det ikke er aktuelt med noen 6-timersdag. Det vil bety nedbygging av velferden i Norge." - VG
Jesli to mozna rozumiec jako plany rzadu na wprowadzenie 43 egotygodnie pracy to........
Czyli............ albo swiadome klamstwo z twojej strony, albo zle zrozumiales. Zrewiduj technike
Bergenstest nie jest zadnym kryterium na potwierdzenie umiejetnosci wykonywania zawodu. Jest jedynie wskazowka dla zatrudniajacego ze posiadasz znajonosc jezyka. Wymagany jest przy staraniu sie na studia ale tez nie w kazdym przypadku.
Nie wiem w jakich srodowiskach sie obracasz ale ja mam inne doswiadczenia. Znam wielu Polakow wykonujacych swoj zawod, na odpowiedzialnych i kierowniczych stanowiskach, i w wielu przypadkach bez bergenstestu. Lekarze, pielegniarki, nauczyciele, kierownicy na budowach, itd.itd. I wierz mi, stac ich na domy a nawet na samochody i wodke norweskiego monopolowego. Malo tego!!!!! Nawet wychowuja swoje dzieci bez strachu przed barnevernet.
Inna sprawa jest, gdy starasz sie o prace i wysylac CV przetlumaczone przez Google translate Wtedy zapomnij
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
639 Postów
Josef Satan
(Satan)
Wyjadacz
high_octane napisał:
Dobrze ze podales kontr-argumenty przeciwko tym 5 punktom. A chwila... to tylko zwykla szydera i zasmiecanie forum swoja satanska osoba.
Moze i Norwegia jest najszczesliwszym krajem na swiecia, ale za to Polacy sa najmniej szczesliwa grupa w nim zyjaca.

Tym razem sie z toba wyjatkowo zgadzam.
Polacy sa najnieszczesliwsza grupa mieszkajaca w Norwegii. I jest to wybor swiadomy.
Nie wiem, czy jest jakis kraj na swiecie, zeby Polak uznal og za godny do zycia i godny do szczescia.

Wsrod Polakow sa sami ekonomisci i wizjonerzy. Oni Maja wlasna wizje szczescia.
A tu w Norwegii....coz
1. O zgrozo, samochody nie maja dosc miejsc parkingowych. To pare minusow na karcie szczescia. Jak to jest mozliwe, ze ochrona srodowiska jest tutaj brana powaznie.
2. O zgrozo, alkohol i papierosy sa drogie. Hmm, to jest bardzo relatywne.
3. O zgrozo, domy sa niedostepne dla ciezko pracujacych ludzi. Hm, ciekawe spojrzenie. Odsetek ludzi posiadajacych wlasny kat jest bardzo wysoki i wynosi 77%. Odsylam do ssb.
4. O zgrozo zgrozowa...slawetny barnevernet. Tony papieru juz sa zapisane. Nie bede jeszcze raz pisal o tym, bo w jakim celu? Zgroza ma to do siebie, ze lubi sie straszyc. Najlepiej bezpodstawnie.

Tak wiec przedstawicielu nieszczesliwej grupy karnych wyslannikow do kraju zgrozy...
Ubolewam nad twoim nieszczesciem. I zycze duzo szczescia.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:4  
Odpowiedz   Cytuj
359 Postów
high octane
(high_octane)
Stały Bywalec
1 W 2030 beda juz tylko elektryki na drogach. Wiec kogo oni chronia likwidujac teraz miejsca parkingowe. Kompletny brak logiki wladz, dlatego ten kraj jest wlasnie w takim stanie.

2 Puszka browaru Polska cena plus koszt transportu do jakiegokolwiek kraju Unii. 0.6 nok + transport. No 3.6 nok. Zarobisz 6x wiecej niz w Unii, zeby bylo dla ciebie relatywnie taniej.

3 Posiadaja kredyty na min. 2x-3x zawyzone ceny nieruchomosci w stosunku do Niemiec czy Holandii gdzie gospodarka jest o wiele mocniejsza i bardziej zdywersyfikowana niz No.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:13  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(PolkaSercem)
Wiking
Myślę, że opinię najlepszego kraju do życia podzielają głównie rodowici norwedzy, którzy mają wpajane od dziecka, że są najwspanialsi a Norwegia jest najcudowniejsza. Co do poziomu edukacji to nie wiem jakim cudem znalazła się tak wysoko. Moj syn kończył pierwszą klasę w Norwegii w tym roku wróciliśmy i syn poszedł do pierwszej klasy w Polsce bo o drugiej nie ma co marzyć taki właśnie poziom mają a doskonale orientuję się w temacie, bo pracowałam w szkole podstawowej. Nie prawdą jest również, że jak ktoś chce pracować to znajdzie pracę, bo akurat ja bardzo chciałam pracować nauczyłam się norweskiego mam ukonczone studia magisterskie z języka angielskiego oraz doświadczenie. Podziękowano mi po dwóch latach i pozostawiono na miejscu chłopaka, który nie ma żadnego wykształcenia jedynie rok praktyk, ale oczywiście lokalny norweg...
Oczywiście miałam szczęście, że mój mąż świetnie zarabia i nie musiałam iść do "ściery". Jednak wolałam wrócić, dostałam pracę od ręki. Faktycznie zarobki są dużo niższe, ale przynajmniej u siebie. I nikt mi nie.powie, że Norwegia jest najlepiej rozwiniętym krajem, chyba tylko pod względem cyfrowym, ale wszystko inne kina, teatry ( po jednym w Bergen), centra handlowe, sklepy jest o wiele uboższe niż w Polsce. Jakość produktów spożywczych zgroza. Podsumowując wszędzie dobrze ale w.domu najlepiej
Zgłoś wpis
Oceń wpis:8  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok